dwarsliggers

Dwarsliggers ... noodzakelijk om het rechte spoor te houden
lees meer over onze filosofie

Kort en Bondig (12)

kort en bondigOver Zuid-Afrikaanse poëzie - Wokers - Duitsland ontwaakt stilaan uit een energiemerrie - National Public Radio is US State Propaganda - Waarom Macron naar Peking reisde?

Zuid-Afrikaanse poëzie

Mag ons dié onderneming nie net jaarliks op die 6e April gestand doen nie, maar elke dag as ’n dankdag beleef vir talle seëninge, hoe gering 'n mens dit ook ag.

EN Ek stel my voor dat die opdrag aan Jan en Maria van Riebeeck vir hulle groot taak onder onbekende omstandighede ongeveer soos volg kon gelui het:

"Verlaat julle vaderland waarskynlik vergoed en gaan berei ’n tuin aan die onbekende suidpunt
van Afrika voor. Bewerk daar die grond met volharding, saai en plant met ywer ten spyte van terugslae, sodat veral die moeë en siek reisigers tussen die Ooste en die Weste dankbaar kan aandoen by hierdie oase wat deur julle offervaardigheid tot stand gebring is, waar dit wat benodig word, vars en goed vir die gesondheid sal wees – water, groente en vrugte. Dit is julle opdrag en verantwoordelikheid. Maak van dié landstuin ’n ware lushof."
("Jan en Maria van Riebeeck – gedagtig aan 6 April 1652", Taaloord-webtuiste onder Geskiedenis) Om later die vreugde van die oes te deel, soos Van Riebeeck enkele jare later met sy vrou – eers die roos en dan die lemoen:

lemoenroos

lig anker by die hawe van die teks
woestyntog, voëlvlug en goeie hoop
op gekarteerde onverkende wel en seë
van storms, windstiltes en trae tydsverloop

die langtafel met spierwit kleed gedek
kunstig langs blom- en blaarmotief gesoom
berge van wind en leeu op oervaste plek
die suiderkruis se koers ’n sterredroom

tuinier in opdrag uit vrye keuse
berei die boord en bewerk die grond
somer, seën en druppels sagte reën
voltooide arbeid ryp en afgerond

hiermee die eerste roos, my lief
en hiermee die eerste lemoen
uit Provence die broospienk honderdblaar
uit Orange die sonvrug vir ’n duisend jaar

Helena Liebenberg
16 November 2008
(Uit: Rooswater – Bloemlesing, 2012)

 

 

WOKE, een onderwerp dat alleen intellectuelen interesseert?

 
Bart De Wever: De vis rot aan de kop. En die kop, dat zijn de universiteiten

5 APRIL 2023 PAUL CLITEUR

Bart de Wever, historicus, politicus, publieke intellectueel, burgemeester van Antwerpen, formuleert het heel hard, maar toch wel heel duidelijk wanneer hij schrijft in zijn boek over woke:

“De universiteiten dus. Daar begint de woke-ellende. De universiteiten zijn kennelijk het hoofd (of de “kop”) van de samenleving. Daar bevindt zich het intellect.

Hij ging daarom langs de universiteiten met een lezingen-tour over woke. En dat was een groot succes in de zin dat een groot publiek, de studenten, belangstelling bleek te hebben voor wat hij te zeggen had. Niettemin: de linkse kranten sneerden erop los. En de docenten aan de universiteiten haalden hun neus op voor de politicus die in hun eigen huis kwam vertellen wat mis is met hun ideologische oriëntatie.”

Zie ook Ook interview in HLN

De Wever over woke

De universiteiten en de linkse kranten zijn de gebeten hond en dat vind ook gewezen retor van de KUL Rik Torfs niet onterecht zoals blijkt uit zijn talloze twitterberichten en openlijke kritiek op de censuur in de universiteiten.

Onze Dwarse vraag:

Wat is méér in tegenspraak met de Verlichting dan de claim van de woke-universiteiten dat “the science is settled”?

 

De zeven vinkjes van Joris Luyendijk

Hoe herken je een woker?

  1. De échte woker ontkent dat woke bestaat. Het is een vast patroon dat we telkens bij de ware gelovigen zien terugkeren. Een debat met een woker is feitelijk onmogelijk omdat zij finaal morele argumenten hanteren in plaats van rationele.
  2. De typische woker is meestal een hoger opgeleide middenklasser met een stabiel inkomen die zich geen zorgen hoeft te maken over zijn financiële toekomst. Het woke-isme is een bourgeois ideologie die neerkijkt op het leven en de ideeën van de gewone mens.
  3. De woker onderscheidt zich van het plebs door het hanteren van een orwelliaans spraakgebruik waarmee hij/zij/hun aangeeft tot die moreel superieure elite te behoren.  
  4. Woke-inquisiteurs dulden geen tegenspraak of afwijkende gedachten. Het wokeisme is in wezen totalitair. Het is een anti-westerse anti-humanistische anti-democratische seculiere religie die tot doel heeft andersdenkenden het zwijgen op te leggen door zelfcensuur en cancel culture.
  5. Deze moreel superieure postmoderne individuen minachten niet alleen de gewone mens maar ook de eigen taal, de eigen cultuur, de eigen geschiedenis, de eigen historische figuren. Alles moet gedeconstrueerd worden, terwijl andere culturen kritiekloos op een voetstuk geplaatst worden. Prof Eric Kaufmann noemt dit: asymmetrisch multiculturalisme.
  6. Bij die minachting hoort een diep misprijzen voor de democratie en de vrije meningsuiting want dat zijn fundamentele instrumenten voor politieke participatie van de gewone mens. In plaats daarvan plaatst men onverkozen rechters, experten, ngo’s en burgerpanels op een voetstuk. Die repressie wordt verder opgevoerd naarmate meer activisten het terrein bezetten en meer mensen zich laten intimideren.
  7. Tot slot: uiteraard zijn de dogma’s die deze elite op de massa loslaat niet op henzelf van toepassing. Minder vliegtuigreizen of autorijden voor de massa….maar niet voor henzelf. De elite ontsnapt wonderwel aan de talrijke nefaste effecten van de praktische vertaling van deze ideeën. De vervelende neveneffecten zijn exclusief voor de lagere klasse voorbehouden. Ontkennen dat biologisch geslacht bestaat helpt bijvoorbeeld je carrière verder als je advocaat, notaris of decaan aan een universiteit wil worden. Maar het is minder fijn wanneer je als vrouw uit de lagere klassen opgesloten wordt met een veroordeelde moordenaar en verkrachter die zich plots als vrouw identificeert. Wokers zijn geobsedeerd door identiteit en totaal blind voor verschillen in sociale klasse. Wokers zijn in wezen niet links. Ze zijn totalitair.

 

Duitsland ontwaakt stilaan uit een energiemerrie

 

Nog maar 10% is overtuigd: Steun voor “energietransitie” neemt dramatisch af

Volgens een actuele peiling van “Forsa” gelooft nog maar 10% van de Duitsers dat hernieuwbare energiesystemen zoals fotovoltage en windkracht de energiebehoefte van het land omvangrijk kunnen dekken – 88% gelooft dat niet.

Volgens “Forsa” waren in het jaar 2011 nog 39% van de geënquêteerden optimistisch, en 61% stemde met “Nee”. Maar zelfs bij de aanhangers van de Groenen overweegt inmiddels de scepsis. 59% van de geënquêteerden is van mening dat in Duitsland aardgas als energiebron gebruikt zou moeten blijven worden. En 57% van de sympathisanten van de Groenen is voorstander van het vasthouden aan het gebruik van kernenergie – een enorme draai om de oren voor Groene kernwensen zoals het stoppen met kernenergie en het afzien van fossiele energiedragers.

Een Dwarse bedenking:

Betekent het ook dat een meerderheid van de Duitsers vindt dat de vernietiging van de ‘Nord Stream’ pijpleidingen een terroristische daad is?

 

NPR Absolutely Is US State Propaganda

Volgens Caitlin Johnstone is de ‘National Public Radio’ staatspropaganda.

Johnstone is een onafhankelijke journaliste die in haar uitgebreid artikel aantoont dat er banden zijn tussen de politiek (het Witte Huis) en de NPR.

It is an interesting choice to spotlight NPR’s CEO John Lansing while trying to argue that NPR is not state-affiliated, given that Lansing spent his pre-NPR years as the CEO of the US Agency for Global Media (USAGM). USAGM is the US government narrative management umbrella which runs overt US state propaganda outlets like Radio Free Asia, Radio Free Europe/Radio Liberty, and Voice of America.

In a 1977 article titled “Worldwide Propaganda Network Built by the C.I.A.,” The New York Times explicitly names Radio Liberty, Radio Free Europe, and Radio Free Asia as part of the network constructed by the Central Intelligence Agency to circulate  propaganda. As Fair.org’s Bryce Greene recently noted, USAGM received $810 million in US federal funding in 2022, which is more than twice the amount RT received from Russia for its global operations in 2021.

Volgens een reactie bedraagt de staatsbetoelaging van de NPR slechts maximaal 15 % van hun budget.

Een Dwarse vergelijking:

Hoeveel procent van het budget van onze VRT en RTBF wordt betaald door de belastingbetalers?

 

Waarom president Macron naar Peking ging?

36 Chinese en Franse ondernemingen hebben 18 samenwerkingsakkoorden gesloten

Yu Yuantang, directeur van het departement EU van het ministerie van economie opende de bijeenkomst met een overzicht van de samenwerking tussen China en Frankrijk. Tijdens de laatste vijf jaren nam deze samenwerking toe, van 60 naar 80 miljard dollar.

In 2022, ondanks de moeilijkheden en negatieve effecten bereikte de totale waarde

van de samenwerking met de EU een nieuwe hoogtepunt met 847,3 miljard dollar.

Teruggekeerd drukte Macron zijn bezorgdheid uit over de komende oorlog tussen de VS en China:

De retour de son déplacement en Chine, le président français a affirmé que l'Europe doit réduire sa dépendance vis-a-vis des États-Unis et conserver son "autonomie stratégique" dans la confrontation sino-américaine.

Een Dwarse vaststelling:

De EU is een grotere afzetmarkt en een belangrijker economische partner voor China dan de VS. Tijd dat de EU beseft dat deze samenwerking nood heeft aan een eigen beleid ten aanzien van China.